Wat je moet weten over sneakers

Sneakers zijn enorm populair. Zowel bij dames als heren. Wat is de oorsprong van de sneaker? En wanneer mag je een schoen als zodanig betitelen?

Sneakers in de spotlight

Sneakers zijn schoenen van flexibel materiaal. Kenmerk is de rubberen zool: het hoge deel van de schoen is gemaakt van leer of canvas. De sneaker was oorspronkelijk een pure sportschoen, maar is uitgegroeid tot mode artikel. Zeker in Nederland roept de term “sneaker” nauwelijks associaties op met sportzalen.

Synoniem voor sneakers

In Engeland worden sneakers ook vaak “trainers” genoemd. In Amerika spreekt men ook wel van Kicks (wat we in Nederland vooral met voetbalschoenen associeren). In Australië sprelenhebben de Aussies het vaak over runners. En in Zuid Afrika – dat altijd originele termen gebruikt – lopen de mensen op “takkies”.

Bloei van sneakers met dank aan de hiphop

Dat sneakers los zijn gekomen van de sport, is vooral te danken aan de hiphop scene. In de jaren zeventig omarmden rappers de schoenen massaal, aangemoedigd door sportmerken als Nike en Adidas. Naarmate de hiphop de wereld veroverde, werd ook het casual lopen op sneakers meer geaccepteerd. En zo komt het dat geen schoenwinkel nog kan zonder groot assortiment sneakers.