40% van de online verkoop in China is namaak

Niet elk product dat je online koopt, is van een goede kwaliteit. Hier in Nederland hebben we daar nog niet zoveel last van, maar in China is het wel erg overweldigend. Maar liefst 40% van de online verkoop in China is namaak. Dit betekent dat 40% van alle online producten op de Chinese markt vervalst is, of een ontzettend slechte kwaliteit heeft. Dit blijkt uit een rapport dat werd gepresenteerd aan het Chinees parlement.

Slechte kwaliteit van online verkoop in China

40% van de online verkoop in China is namaak, de overige 60% is dus wel van een goede kwaliteit. Maar dat betekent dat bijna de helft van alle goederen die online aangeboden worden in China, van een slechte kwaliteit zijn. Of alleen China daar last van heeft? Nee, in de hele wereld worden er goederen uit China gekocht. Het aantal klachten over online bestellingen was vorig jaar al toegenomen. Toen steeg het aantal klachten met 357% (!) tot 77.800. Deze klachten zijn nog niet verholpen, want het is nog steeds onduidelijk of deze consumenten hun geld kunnen terugkrijgen of überhaupt de verkopers aansprakelijk kunnen stellen van de namaakproducten.

Nieuwe plannen voor namaakhandel

Nog dit jaar heeft China bekendgemaakt dat zij willen optreden tegen de handel van namaakspullen op het internet. Bedrijven als Apple en LVMH hadden al eerder gevraagd om beter te controleren. Er zijn plannen gemaakt die de komende drie jaren ervoor moeten zorgen dat er een einde is gemaakt aan de verkoop van namaakhandel. Dit wordt gedaan door nieuwe regels en strengere controles. Zo wordt er onder andere bevordert om de echte namen van de verkopers op internet te laten zien, zodat illegale verkopers sneller ontmaskerd kunnen worden.

Gelukkig dus dat China iets aan de namaakhandel wilt doen en daarmee de online verkoop in China wil verbeteren. Wij van de redactie snappen ook heel goed dat grote internationale bedrijven graag willen zien dat China er iets aan doet, aangezien hun producten vaak nagemaakt worden.