Asos verwijdert ‘slavenshirt’ uit webshop

asos

Asos, een van de grootste webshops voor kleding en accessoires ter wereld, heeft voor grote ophef gezorgd nadat er een wel heel bijzonder t-shirt verscheen in de shop. Het t-shirt deed verdacht veel denken aan de slavernij. Nadat het shirt online kwam werd het onwijs snel gedeeld via social media en na enkele uren (!) werd het shirt al offline gehaald. Benieuwd naar het hele verhaal?

Fashion walhalla

Asos is een Britse webshop en kan beschouwd worden als absolute walhalla voor álle modeliefhebbers. Je kunt kiezen uit meer dan 850 merken in deze webshop, en het is dan niet voor niets een grote concurrent van de gevestigde internationale retailers H&M en Zara. Op de webshop is er een speciale plek te vinden: de zogenoemde marketplace. Asos kan zelf op deze plek niet bepalen wat er allemaal online komt te staan. Je kunt het vergelijken met Marktplaats, waar je zelf je spullen op kunt zetten. Op Asos werkt het nét wat anders: verschillende labels kunnen op deze marketplace hun spullen verkopen.

Het label Wasted Heroes had dan ook van te voren niet bedacht dat er zoveel ophef zou ontstaan, nadat ze een shirt online hadden gezet in deze marketplace. Het t-shirt was bedrukt met een grote letter S, met daaronder het woord: ‘slave’. Dit ging onmiddelijk viraal, waarop Asos gelijk reageerde met het verwijderen van het shirt. Asos verklaart dat de labels die hun spullen willen verkopen op de marketplace, eerst akkoord moeten gaan met de condities van Asos. Zodra ze die overschrijden worden hun producten gelijk verwijderd.

‘Slaaf van het merk’

Maar wat bedoelden de makers dan wél met het shirt? Het label legde uit dat het shirt is geproduceerd met als doel om mensen bewust te maken dat zij soms ‘slaaf van het merk’ zijn. Het shirt heeft dus niks te maken met de slaven zoals wij die kennen uit de geschiedenisboeken.