Uit onderzoek blijkt: goedgeklede mensen zijn succesvoller

succes

Dat gevoel wanneer je in de spiegel kijkt als je op je best gekleed bent… dat is een heerlijk gevoel toch? Het lijkt dan net alsof je de hele wereld aankunt. Een paar killer heels of een nieuwe blazer kan het verschil al maken. Maar nu blijkt uit onderzoek dat het écht waar is: goedgeklede mensen zijn succesvoller en maken zelfs meer winst dan mensen in hun kloffie. Say what?!

#DRESSFORSUCCES

Het is echt waar: dress for succes werkt. Die fantastische jurk van een designer, of dat ene stijlvolle pak: het draagt enorm bij aan je zelfvertrouwen. Het heeft namelijk invloed op de manier waarop je door je collega’s wordt beoordeeld en het heeft invloed op de manier waarop je zelf denkt. Geweldig toch?

Een onderzoek van Yale ging namelijk over het bestuderen van zo’n 130 personen, waarvan het ene deel in joggingsbroek en slippers werd gehesen , het andere deel in neutrale kleding en de laatste groep werd extra goed gekleed. Vervolgens werd elke groep bestudeerd op het gedrag dat ze lieten zien wanneer ze aan het onderhandelen waren over aankopen en verkopen. Hieruit bleek dat de groep met goedgeklede personen 4 keer meer winst maakte dan de groep dat in hun kloffie zat. Zij hadden 2,1 miljoen dollar verdient, tegenover 600.000 dollar voor de mensen in joggingsbroek.

Hoe het werkt

Hoe dit komt? Blijkbaar heeft iedereen meer respect voor de mensen die zich goed kleden. Iedereen gedraagt zich ook anders bij iemand in de buurt die strak in het pak zit: er wordt onder andere meer respect getoond. Dit gedrag wordt opgemerkt door goedgeklede personen, en dit geeft hen op hun beurt weer meer zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je meer risico’s durft te nemen en dat je gewoonweg zekerder van je zaak bent. Ook geef je minder snel op. En dit gedrag wordt natuurlijk opgemerkt door je collega’s en is de cirkel rond. En zo komt succes een stuk dichterbij dan wanneer je in je joggingsbroek leeft, of neutrale kleding aanhebt.

Misschien doet een tas van Michael Kors je dus geen kwaad, of kun je wel wat luxe schoenen van Shabbies gebruiken.

Als organisatie of als ondernemer kan het je dus héél wat opleveren als je goed gekleed gaat. Zorg er dus voor dat je investeert in je persoonlijke presentatie en de rest volgt vanzelf… 🙂